Īru sodas maize (4843/1)
Publicēts: 29.03.2015
Lai arī paši govis neaudzējam, salīdzinoši netālu no mums dzīvo zemnieks, kura galvenā nodarbe ir tieši piena lopkopība. Tad nu vienreiz nedēļā tur iegriežamies, lai iegādātos 40 litrus baltā dzēriena. No senseniem laikiem mājās ir saglabājusies pienmašīna, tādēļ izgriežam krējumu, saraudzējam vājpienu, no kura tālāk top biezpiens, reizēm arī siers. Saldo krējumu sakuļam sviestā.
Ja ar sūkalām tiek galā vistas, kurām tad tiek miežu milti, sajaukti ar sūkalām, tad līdz šim sviesta kulšanas blakusprodukts - paniņas, mūsu mājās īpašu atsaucību neguva. Šad tad tās iecepās pankūkās, bet visbiežāk nonāca vistu ēdienkartē kopā ar sūkalām. Kopš šodienas situācija mainījās.
Diezgan pasen atklāju Chef John Youtube kanālu. Šad tad šo to izmēģinu no viņa receptēm un jāsaka, ka tās ir ne tikai vienkārši pagatavojamas, bet 99,99% gadījumu ir patiešām ĻOTI garšīgas. Daži no maniem favorītiem - jēra kājas cepetis, persiešu rīsi, vistas spārniņi Srirači mērcē.
10. martā Chef John publicēja kārtējo recepti, kuru nolēmu noteikti izmēģināt - īru sodas maizi. Jēru dzimšanas trakums (neizgulēšanās) un skaidrās naktis (darbs observatorijā) nedaudz atbīdīja Patrika dienas maizi no darbu saraksta. Patrika dienas vakaru/nakti pavadījām kopā ar ļoti jauku apmeklētāju kompāniju observatorijā, veroties debesīs ar vaļā mutēm un apbrīnojot ziemļblāzmu. Kāda tur īru sodas maize tādos brīžos...
Pirms nākamā jēru viļņa, kas sāksies ap 8. aprīli (nu tieši uz StarParty #13) ir mazliet vairāk brīva laika. Vīrs labprātīgi sakūla sviestu un paniņas bija izmantojamas. Mājās bija visi nepieciešamie indegrienti, ieskaitot apelsīnus, kurus es biju nolikusi īpaši šai receptei un visiem piekodinājusi, ka ēst nedrīkst.
Sastāvdaļas, kuras es izmantoju:
~420 g balto miltu
~60 g Hercogs speltas milti
~20g auzu pārslas
~1 1/2 tk soda
~1 tk cepamais pulveris
~1 1/2 tk sāls
4 ēdk sviests
3 ēdk medus
400 ml paniņas
1 ola (pīļu)
1 apelsīna miziņa
rozīnes
Vispirms atsevišķā bļodā sajauc sausos ingredientus - miltus, auzu pārslas, soda, cepamo pulveri, sāli. Ar putojamo slotiņu labi samaisa. Sviestu (man bija tikko svaigi taisīts, pārāk mīksts) vjag aukstu un sagrieztu kubiņos (salauzts gabaliņos). To sakapā kopā ar miltiem.
Atsevišķā bļodā sajauc "slapjās" sastāvdaļas - olu, medu, paniņas, pierīvē apelsīna miziņu.
Miltu bļodā uztaisa bedrīti un tajā salej šķidro frakciju, pieber rozīnes (pāris saujas var droši). Samaisa. Pēc vajadzības pieber miltus, ja mīkla ir pārāk šķidra. Tomēr pārcensties nevajag, mīklai vajag būt tādai, ka mazliet, mazliet vēl līp pie rokām. No mīklas formē divus apaļus kukulīšus, kurus liek uz plāts, kura pārklāta ar cepampapīru. Ļauj pastāvēt kādas 15 minūtes. Pa to laiku uzsilda cepeškrāsni uz 190 grādiem pēc Celsija.
Pirms likšanas krāsnī maizei iegriež krustu, aptuveni 1 cm dziļumā. Cep 45 minūtes. Pēc izņemšanas no krāsns, maizei ļauj nedaudz pastāvēt, pārsegtai ar dvielīti.
Pirmais kukulītis mūsmājās pazuda kā pie veikala nepiesiets divritenis. Maize ir FANTASTISKA. Irdena, drupena, maigu garoziņu, speltas milti piešķir neatkārtojamu garšu.
Tiem, kas vēlas paklausīties Chef John neatvairāmajā balsī, rekomendēju noskatīties video.
Cocojopum 27.05.2019 :
Sociology Essays The essays below were written by students to help you with your own studies. If you are looking for help with your essay then we offer a comprehensive writing service provided by fully qualified academics in your field of study.
Massage while pregnant first trimester