AITAS.LV
AITAS.LV
  • /
  • /
  • Kad mājās nekā vairs nav jeb plovs no jēra gaļas

Kad mājās nekā vairs nav jeb plovs no jēra gaļas (2244/0)


Publicēts: 3.03.2014

Kāds visai labi pazīstams cilvēks reiz teica "Kad mājas nekā nav ko ēst tad ņemam no leduskapja ...!". Šoreiz no saldētavas tika izcelta kāda aizķērusies pērnā gada jēra ciska, lai uztapinātu vienkāršu, garšīgu un galvenais sātīgu ēdienu, jo kas gan labāk der lauku cilvēkam pēc tam, kad viņš pa dienu cītīgi apkarojis pļavu okupantus. Tātad - plovs!

Jāsaka, ka šis nav plovs, kādu atradīsiet standarta ēstuvēs. Tomēr pagatavošanā tas ir burvīgi vienkāršs.

Vajadzēs:

  • 0,5 kg rīsu
  • 0,5 kg sīpolu
  • 0,5 kg burkānu
  • 0,5 kg jēra mīkstuma
  • sāls (1 ēdk + 2 tk)
  • karijs (~ puse paciņas)
  • ~5 ķiploka daiviņas (normālas, ne tādas, kas uz diētas sēdējušas)
  • 200 ml eļļas (es ņemu olīvu)

Rīsus ieber bļodā, karstā ūdenī (1 litrs) izkausē 1 ēdk sāls un pārlej rīsiem. Atstāj, lai stāv. Vēlams kādu stundu pirms paša procesa sākšanas.

Sagriež gaļu gulaša izmēra gabalos. Burkānus nomizo un sarīvē uz rupjās rīves. Sīpolus nomizo un sagriež ne pārmēru smalkos gabalos.

Vislabāk, ja ir čuguna katls, bet ja nav, ņemam kādu ir. Liekam katlu uz plīts (uz lielas uguns) un kad ir uzkarsis, ielejam eļļu. Kad eļļa uzmet burbuļus, saberam sīpolus. Maisa kamēr kļūst maigi dzelteni. Tad saberam gaļu un kariju, kā arī 2 tk sāls (ja esat pieraduši pie sālītiem ēdieniem, iespējams, ka vajadzēs vairāk). Uz lielas uguns, intensīvi maisot, vāram 10 minūtes.

Kad 10 minūtes tuvojas izskaņai, uzliekam tējkannā uzvārīties ūdeni. Beram katlā burkānus un uzlejam uzvārīto ūdeni tā, lai tas pārklātu burkānus. Uz tādas pašas lielas uguns turpina vārīt 10 minūtes. Šoreiz nemaisīt! Ja ļoti gribās, nemaisīt!

Kad burkānu 10 minūtes iet uz beigām, atkal uzvāram ūdeni. Rīsus nokāš un saber katlā. Izlīdzināt, bet nemaisīt! Pārlej ar karsto ūdeni tā, lai ūdens ir vismaz pāris centimetri virs rīsiem. Uguns tā pati lielā. Nemaisīt, lai kā arī neniezētu nagi to darīt!

Kad rīsi parādās virs ūdens, no tiem uzceļ kalnu (ne slēpošanai), kā tādu vulkānu. Uguni samazina līdz minimālajam. Nomizotās ķiploku daiviņas iebaksta maksimāli dziļi rīsu kalnā. Pa virsu kalnam uzliek šķīvi, kas nosedz rīsus. Vāku katlam virsū un sutina visu veidojumu minūtes 20. Tad var pārbārstīt ar zaļumiem (pētersīlis, selerija utt.) un noņemt no uguns, atstājot ar vāku vēl minūtes 10.

Pēc tam servējam pēc vēlmēm. Ļoti labi klāt der kefīrs.

Labu apetīti!

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Add a new comment:


info at aitas lv