Zoss cepetis jeb kā 10. novembris kļuva par 18. novembri (3479/0)
Publicēts: 19.11.2013
Lai arī šogad izperētais zostēviņš bija nodēvēts par 10. novembri, viņam nezinot, plāni mainījās un tika nolemts, ka 10. novembris nav pietiekami ievērojami svētki, kuru dēļ būs jāplucina dūnas. Tādēļ 10. novembris kļuva par 18. novembri un godam sagaidīja valsts svētkus, tērpies brūnā un kraukšķīgā garoziņā.
Zosi gatavoju (un arī ēdu) pirmo reizi mūžā, tādēļ piegāju procesam ar domu, ka "pirmie kucēni jāslīcina". Upe Abze ir visai tuvu, tā kā ar slīcināšanu nebūs problēmas.
18. novembris savu dzīvi beidza jau 17. novembrī, jo jebkurai gaļai ir jāatdziest un jānostāvas. Jāsaka, ka dūnu iegūšanas process nav no vieglākajiem, bet, iespējams, ir tā vērts, ja izdodas sakrāt spilvenam.
18. novembrī zoss, kas iepriekšējā vakarā tika izķidāta, attaukota un atdzesēta, tika gatavota cepšanai. Tā kā zoss garša esot īpaša un lieliska bez kaut kādām marinādēm, izmantoju tikai melnos un smaržīgos piparus, krustnagliņas un rupjo sāli, kurus saberzu piestā un ierīvēju milzīgo putnu gan no iekšas, gan ārpuses. Vēdera dobums tika aizpildīts ar smaržīgiem Antonovka šķirnes āboliem, lielās daivās sagrieztu sīpolu un dažām ķiploku daiviņām, pēc tam sasienot kājas un spārnus.
Šādi ieberzēts un sapildīts putns uz 2 stundām pastāvēja siltumā.
Pēc tam cepeškrāsns tika sakarsēta uz 230 grādiem pēc Celsija. Tādā temperatūrā zosi cepu 15 minūtes, pēc tam temperatūru pazeminot līdz 180 grādiem un cepšanu turpinot vēl 2 stundas, regulāri aplaistot ar taukiem, kas iztecēja no putna. Procesā taukus nācās vairākkārt smelt ārā no dziļās pannas, jo draudēja nopludināt cepeškrāsni.
Tā kā zostēviņš bija aptuveni 6 mēnešus vecs, pieņēmu, ka gaļa būs gana maiga un mīksta, lai neceptu vairāk.
Pēc cepšanas zoss atpūtās atdziestošajā cepeškrāsnī, gaidot degustāciju.
Secinājumi:
- veģetārisms neizslēdz aptaukošanos (zoss visu vasaru ganījās brīvā vaļā, pārtiekot no zāles, kviešiem un ūdens);
- pirmo pusotru stundu cepeti no augšas varēja pārsegt ar foliju, lai āda būtu mīkstāka;
- zoss taukus nākamreiz mēģināšu nosmelt pilnībā un zosi aplaistīt ar ūdeni;
- daudz to putnu apēst nevar, nu ļoti sātīgs...