AITAS.LV
AITAS.LV

Tava mute ir zābaks! (2768/0)


Publicēts: 8.03.2016

Nofima zinātnieki ir izpētījuši, ka lielākā daļa patērētāju nemaz nepamanītu, ka sautējumā ir izmantota nevis jēra gaļa, bet gan aitas gaļa. Pētījumā tika iesaistīti gan pieredzējuši degustatori, gan parasti patērētāji. Secinājums - aitas gaļa nebūt nav bubulis, no kura vajadzētu izvairīties. To pareizi un saprātīgi pagatavojot, var iegūt ne mazāk garšīgus ēdienus kā no jēra gaļas.

"Mēs uzskatām, ka jēra kvalitāte ir labāka, bet mūsu pētījums rāda, ka lielākā daļa patērētāju nepamana atšķirību starp jēra un 4 gadus vecas aitas gaļu," pavēstīja projekta vadītāja Kristine S. Myhrer.

Degustācijas tika noorganizētas 2015.gada martā. Tajās piedalījās 90 cilvēki, kuri nogaršoja ēdienus no trim jēru kājām, kur dzīvnieku vecums nepārsniedza 4 mēnešus, un trim aitu kājām, kur dzīvnieki bija vecāki par 4 gadiem.

Dalībniekiem bija jānovērtē paraugs skalā no 1 līdz 9, kā arī jāizvēlas īpašības vārdi, kas to vislabāk aprakstītu. Varēja izmantot iepriekš sagatavotus 36 īpašības vārdus.

"Liess, maigs un mīksts" - šie vārdi visbiežāk tika izmantoti jēra gaļas gadījumā.

"Maigs, sulīgs un mīksts" - šie vārdi visbiežāk tika izmantoti aitas gaļas gadījumā.

Pēc tam lietotājiem bija jāaizpilda anketa par jēra un aitas gaļas patēriņu, par savu attieksmi pret šiem abiem gaļas tipiem. Kad dalībniekiem tika jautājs, kuru no abiem produktiem viņi izvēlētos, lai pagatavotu svētku maltīti, lielākā daļa apgalvoja, ka priekšroku dotu jēram. Tomēr, kā rāda pētījuma rezultāti, lielākā daļa lietotāju nespēj atšķirt jēra gaļu no aitas. Daļa cilvēku pat uzskatīja, ka jēra gaļa ir cūkgaļa, bet aitas gaļa ir liellopa gaļa.

Profesionālo degustatoru grupa jēra gaļu aprakstīja kā maigāku un skābenāku, bet aitas gaļai ir raksturīga intensīvāka smarža un garša. Jēra gaļa tika atzīta arī par mīkstāku, lai gan būtiskas atšķirības degustatori nenovēroja. Jāpiebilst arī tas, ka ne parastie patērētāji, ne profesionālie degustatori neraksturoja aitas gaļu kā tādu, kurai būtu nepatīkama garša vai smarža, vai ka tā garšotu un smaržotu pēc vilnas.

Frikadelēm, kas gatavotas no aitas gaļas, ir intensīvāka garša nekā tām, kuras gatavotas no jēra gaļas. Savukārt patērētājs - parastais pat nespēja noteikt atšķirību starp aitas un jēra gaļas frikadelēm.

Nofima pētnieki secināja, ka aitas gaļu no jēra gaļas spēj atšķirt profesionāls degustators, bet parastais lietotājs nē. Tāpat tika noskaidrots, ka papildus informācija par produktu pastiprina tā garšas īpašības.

Iespējams, ka problēma ir ne tik daudz aitas gaļas garšas kvalitātē, bet informācijā, kāda cirkulē sabiedrībā, ka aitas gaļa ir zemākas kvalitātes un negaršīga. Nofima speciālisti uzskata, ka aitas gaļas patēriņam ir vēl kur augt, sniedzot sabiedrībai korektu informāciju un ieviešot tirgū jaunus produktus.

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Add a new comment:


info at aitas lv