Zini, ko ēdis cepetis uz tava galda (2746/0)
Publicēts: 23.05.2014
Apskatot veikalos atrodamās pārtikas preces, reizēm pārņem šausmas par to ķīmijas apjomu, kādu mēs un mūsu ģimenes patērē. Nav nekāds brīnums, ka arvien vairāk cilvēku iesaistās tiešās pirkšanas pulciņos, tādejādi cenšoties daudz maz kontrolēt apēdamā produkta sastāvu. Tas attiecas gan uz dārzeņiem, augļiem, gan uz dzīvnieku valsts izcelsmes pārtiku - olām, gaļu, pienu utml. Ir svarīgi zināt, ko tavas pusdienas ir ēdušas, kā tās ir jutušās savas dzīves laikā, kā arī ne mazāk svarīgi ir zināt, cik "zaļš" ir konkrētā produkta ražotājs.
Reizēm cilvēkam nepietiek ar labām atsauksmēm no citiem konkrētā produkta lietotājiem, bet rodas vēlme apmeklēt ražojošo saimniecību klātienē. Lai arī kārdinājums "uzkrist uz galvas" kā tādai VID pārbaudei ir liels, tomēr vajadzētu iepriekš sazināties ar saimnieku un sarunāt tikšanos. Protams, pastāv iespēja, ka viņš paspēs sakārtot kūti, nomazgāt logus un nopļaut mauriņus, bet varat būt droši, ka dzīvniekus, ja tie būs turēti sliktos apstākļos, "uzprišināt" tik ātri nevar. Tādēļ, aplūkojot nezāļu daudzumu rožu dobēs, neaizmirstiet apskatīt tieši jums interesējošo produktu labklājību.
Nekautrējieties uzdot jautājumus par to, ar ko pārtika tiek "barota". Dārzeņiem būtu svarīgi noskaidrot, vai tiek izmantots mēslojums (kāds un kādās devās), kā tiek apkarotas nezāles un kaitēkļi. Bioloģiskos sertifikātus ieguvušajās saimniecībās pastāv mazāka iespēja, ka dārzeņu ražošanā tiek izmantota nevēlama ķīmija.
Arī dzīvniekiem barība un tās kvalitāte ir ļoti svarīga. Ja tie ir putni, ir vērts pārliecināties, cik brīvos un labos apstākļos tie tiek turēti. Vai putni, ja tā tiek apgalvots, pārdodot to produkciju, tiešām staigā ārā savā vaļā. Nebaidieties pajautāt, ar kādu barību tie tiek baroti - graudi, rūpnieciski ražotā spēkbarība. Pēdējā gadījumā ir pat vērts pievērst uzmanību barības sastāva etiķetei, vai tur negozējas tādi burtu sakopojumi kā ĢMO (ģenētiski modificēts organisms). Barības kvalitāte ir svarīga arī par vistu lielākiem dzīvniekiem. Ja saimnieks apgalvo, ka viņa cūkas dzīvo dabīgos apstākļos, bet neko vairāk par mākslīgo apgaismojumu un spēkbarību silē nav redzējušas, tad ir visai skaidrs, ka par dabu tām ir visai attāla nojausma.
Lai produkts būtu pēc iespējas veselīgāks, tam jāsaņem barības vielas, svaigs gaiss, tīrs ūdens, saules gaisma un iespēja izkustēties (uz burkāniem un tam līdzīgiem pēdējais gan neattiecas). Apciemojot saimniecību, pārliecinieties, ka šie pamatprincipi tiek ievēroti. Var pievērt acis uz pīļu kakām uz taciņas, cūku, kas guļ dubļos līdz ausīm, bet ja govs, kuras pienu vēlaties iegādāties, tiek turēta piesieta kūtī un neredz Saules gaismu vispār, tad varat būt droši, ka tās piens, lai ko nestāstītu saimnieks, nebūs tik augstvērtīgs kā tām govīm, kas cauru dienu klaiņo pa pļavām, plūcot svaigu zāli un kūtī ierodas tikai uz slaukšanu. Līdzīgi tas ir arī ar tiem dzīvniekiem, kas tiek audzināti nokaušanai. Pat ganību zāles un siena sastāvs ir būtisks, jo dzīvnieki, kas ganās dabīgajās ganībās, kurām raksturīga bioloģiska daudzveidība un kurās ir daudz augu, kuriem tiek piedēvētas ārstnieciskas un veselību uzlabojošas īpašības, savas dzīves laikā uzņems šos augus.
Garajā ķēdē, kādu produkts noiet, kamēr tas nokļūst līdz patērētāja galdam, katrā posmā iespējamais stress pasliktina kvalitāti.
Lai izaugtu "laimīgs" produkts, tam ir jājūtas labi līdz savai pēdējai dienai.